За добавяне на стойност към люцерната и оборския тор, зърнопроизводителите и говедари започват партньорство. Това се случва благодарение на френската оперативна група по ЕПИ-АГРИ и разработването на колективна сушилня „Plaine Pays d’Auge“
Цели и методи
Целта на проекта е насочена върху функционалното използване на местни суровини, което би подобрило финансовата стабилност на производителите. Идеята е люцерната да бъде разменяна срещу тор като двете страни взаимно да задоволяват потребностите си. Проблемите, които Оперативната група ще се опита да разреши чрез програмата са въглеродните емисии и зависимостта от външни доставки. Към момента близо 30 ферми са взели участие. Очакванията са за производство на 1500 т люцерна, която да бъде изкушена и изпратена към ферми на близко разстояние. Близостта на сушилнята в район Фелез, позволява растението да бъде набрано свежа, за да се запазят протеините в нея. Последващите стъпки са за създаване на кооперация, която да прибира, суши и транспортира растението. Очаква се „Plaine Pays d’Auge“ да бъде реализирана до 2021 г. „Новата сушилня ще позволи на зърнопроизводителите да продават други култури, за които преди това не е имало възможност. Чрез този проект, членуващите ферми ще се развиват: преход към биологично земеделие или директно засаждане, отговор на промените в спецификациите на млечните продукти (мляко без ГМО), директни продажби към потребителите и т.н.“
Първи стъпки и резултати
Първите стъпки включват предпроектни инвестиции и операции, определяне на парцели за инсталация на сушилня, отглеждане на различни сортове култури ((метод на тест ленти) за оценка на добива и качеството. Всички тези стъпки са довели до стартирането на оперативната фаза през тази година. Положителен резултат от стартирането на кампанията е създаването на асоциацията „Secoppa“ за обединяване на земеделските производители за работа по ротацията на зърнените култури и брутните маржове: измерване на ефекта от въвеждането на люцерна в ротациите и гъвкавостта по отношение на продажната цена. Освен ползите за преките участници в програмата, други положителни резултати ще има върху територията, посредством оценяването на живите плетове и намаляване на въглеродния отпечатък, както и намаляване на употребата на фитосанитарни продукти благодарение на люцерната и съответно подобряване на качеството на водата.
Източник и снимка: Ruralnet