37% ръст в производството на веган/вегетариански храни отчитат в Германия за 3 месеца
Пандемията от COVID-19 провокира ръст на производството на храни, заместители на животинските протеини. По данни на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) стойността на произведените, заместващи месото хранителни продукти в Германия през първото тримесечие на 2020 г. бележи ръст с 37% спрямо същия период на 2019 г.
С оглед нарастващото значение на екологосъобразността и безопасността на производствените методи, очакванията са търсенето на този вид храни да се разширява. Според прогнозите на Meticulous Research пазарът на алтернативни протеинови продукти в глобален план ще се увеличи до 17,9 млрд. щатски долара към 2025 г., става ясно от данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.
Генериране на повече емисии на парникови газове заради интензивно животновъдство
Съгласно оценките на експертите на FAO, към 2029 г. се очаква растеж с около 6% на преките емисии на парникови газове в сравнение с нивото им в момента. Около 80% от предвижданото увеличение ще е в резултат от прогресивното развитие на животновъдството.