Заради пандемията: Произвеждат се повече заместители на месото

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

37% ръст в производството на веган/вегетариански храни отчитат в Германия за 3 месеца

 

Пандемията от COVID-19 провокира ръст на производството на храни, заместители на животинските протеини. По данни на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) стойността на произведените, заместващи месото хранителни продукти в Германия през първото тримесечие на 2020 г. бележи ръст с 37% спрямо същия период на 2019 г.

С оглед нарастващото значение на екологосъобразността  и безопасността на производствените методи, очакванията са търсенето на този вид храни да се разширява. Според прогнозите на Meticulous Research пазарът на алтернативни протеинови продукти в глобален план ще се увеличи до 17,9 млрд. щатски долара към 2025 г., става ясно от данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.

Генериране на повече емисии на парникови газове заради интензивно животновъдство

Съгласно оценките на експертите на FAO, към 2029 г. се очаква растеж с около 6% на преките емисии на парникови газове в сравнение с нивото им в момента. Около 80% от предвижданото увеличение ще е в резултат от прогресивното развитие на животновъдството.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА