Заради MRSA бактерия ликвидират 600 свине в Норвегия

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Норвежките власти по безопасност на храните са издали заповед на фермер, отглеждащ свине в западната част на страната, да ликвидира всичките си 600 животни заради открита MRSA бактерия, която не се поддава на медикаментозно лечение, съобщава globalmeatnews.com. Това е единственият свинарник, където е регистрирано наличието на бактерията при проверка от страна на властите. Проверките в средата на юли са установили и един инфектиран сезонен работник от Украйна.

Директорът по здравеопазване на животните и рибите в норвежката служба по безопасност на храните, посочва, че настоящите правила за това как фермерите трябва да лекуват животните си, са неясни и ще бъде издаден нов списък с болестите, които фермерите могат да лекуват с антибиотици.

Като незабавна мярка, която Норвегия трябва да предприеме, професорът по обществено здраве и медицина Стейнар Уестин посочва, налагане на забрана на вноса от държави като Дания, докато не е сигурно, че във фермите и кланниците им няма наличие на опасната бактерия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements