Заради Covid-19: Пием по-малко вино, правим повече оцет и ракия

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Производството на вино в ЕС се очаква да остане стабилно и през тази година, докато консумацията на благородната напитка се прогнозира да намалее с около 7% поради промяна на навиците на консуматорите заради кризата с Covid-19, се посочва в доклад на Европейската комисия за земеделския сектор през лятото на 2020 г. За сметка на обаче се предвижда винифицираното производство за други цели – дестилация, оцет, ракия и др. значително да нарасне с над 33%. Причина за това са извънредните мерки, които са предприети за разрешаване на кризисна дестилация. Благодарение на тях се предвижда да се постигнат стабилни крайни запаси през годината.

Очаква се износът на вино от ЕС, силно повлиян от кризата Covid-19 в световен мащаб, да се понижи с 6% в сравнение с последните пет години. В същото време вносът може да намалее с 13% в сравнение със същия период.

Статистиката показва, че за периода януари-април на 2020 г износът на европейско вино за Китай е спаднал с 18% в сравнение със същия период на миналата година, докато експортът за САЩ намаля само с 3%, въпреки допълнителната редукция на митата. За разлика от тях износът на вино за Канада е скочил с около 7%

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА