Заради развитието на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в България през тази година освен поскъпване на свинското месо, което на пазара ни е предимно внос, пилешкото месо също повиши цените си. На годишна база скокът в стойността на различните пилешки мръвки 13 ст до над 40 ст за килограм. При цялото замразено пиле цената за същия период на 2018 г. е била в границата на 3,83-3,87 лв./кг, докато в края на ноември 2019 г. кило цяло пиле се разменя за 4-4,15 лв., сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за цените на едро на борсите.
При целия пилешки бут стойността също върви нагоре. От 2,69-2,77 лв за килограм в края на ноември 2018 г., през същия период на тази година този вид мръвка се продава на борсата за 3,05-3,11 лв за килограм.
При пилешките гърди увеличението също не е малко. През 2018 г. този вид мръвка се продава за 7,49-7,53 лв килото, докато година по-късно стойността му е нараснала до 7,78-7,85 лв., тоест с близо 40 ст на килограм.
Най-голям е скокът при пилешките кренвирши. Година по-рано от сега те са се продавали на борсите за 3,20-3,22 лв килограма, докато сега сделки със стоката се сключват на нива от 3,60-3,65 лв., което е ръст с над 45 ст.