Започва застудяване, на места се прогнозират и валежи със стопанско значение

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Критично остава положението на зимните житни култури в част от Горнотракийската низина и югоизточните райони

След необичайно високите температури в началото на ноември, надвишили на много места в страната 27-28°С (Видин-29°С, Пловдив-31°С, Пазарджик-30°С, Чирпан-29°С), през следващия период се очаква постепенно понижение на температурите и в края на първото десетдневие – нормализиране на топлинните условия, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хирология (НИМХ).

В началото на периода в Югозападна България се прогнозира повишена вероятност за валежи със стопанско значение, овлажнение на горните почвени слоеве и подобрение на условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

Венета Кръстева, ерозия, Agrozona.bgДефицитът на почвена влага – лимитиращ фактор за развитето на есенните посеви

В останалата част от полските райони съществени валежи не се очакват и лимитиращ фактор за развитието на засетите есенни посеви ще продължава да е дефицитът на почвена влага. Критично остава положението на зимните житни култури в част от Горнотракийската низина и югоизточните райони (агростанциите Пловдив, Пазарджик, Сливен, Карнобат), където отсъства влага в 50cm почвен слой, а в 100cm  – нивото на почвените влагозапаси е необичайно ниско, под 40% от ППВ.

Вследствие засушаването на места е преустановено провеждането на сезонните почвообработки и поради тази обективна причина в част от полските райони са пропуснати агротехническите срокове, през октомври, при сеитбата на пшеницата.

В края на първото десетдневие на ноември при засетите зимни житни култури ще  преобладава фаза поникване. При малка част от посевите, предимно на места в крайдунавските райони, където в началото на есента паднаха локални, значителни, валежи ще се наблюдава  листообразуване(1-2-3 лист).

Подходящи условия за провеждане на фитосанитарни дейности при овошките ще има през следващите дни

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА