Изсичането на полезащитните пояси започва от Балчик

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

На мястото на изсъхналите дървета ще бъдат залесени нови

През тази седмица, на територията на Държавно ловно стопанство-Балчик, започва работата по изсичане и последващо възобновяване на шест напълно изсъхнали ясенови полезащитни пояса, съобщи зам.-директорът на стопанството инж. Радослав Радев, предаде СИДП.

Три фирми ще работят за премахването на мъртвите дървета

Мъртвите дървета в поясите трябва да бъдат премахнати до края на годината, като три фирми ще работят, за да могат да се справят в срок. На мястото на изсъхналите дървета ще бъдат залесени нови, от дървесни видове, типични за Североизточна България, които са с по-висока устойчивост към промените в климата и условията в региона.

Решението за подмяна на мъртвите пояси идва след две години изследвания и наблюдения от страна на учени от БАН и лесовъди, и в резултат от проведената среща на експерти от различни институции на 23 септември 2021 г. в ДЛС-Балчик. В събирането вземат участие над 50 представители от Института за гората към БАН, ЛТУ, ИАГ, РДГ-Варна, СИДП, Лесозащитна станция-Варна, БДЗП, БАБХ, ЮЗДП, ДЛС-Балчик, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Добрич.

Причините за съхненето на ясените са комплексни

Изследванията на екипа на проф. Георги Георгиев, директор на Института за гората показват, че причините за съхненето на ясените са комплексни. Дърветата са нападнати от няколко вида вредители, които унищожават листата и паразитират под кората им увреждайки проводящата тъкан. През направените от короядите и другите насекоми отвори в дърветата попадат и спори, които допълнително обезсилват ясените, допълни проф. Георгиев. Има съмнения и за високо вирулентен патоген по този вид, като са изпратени проби в чужбина и се чакат резултатите от генетичните анализи. Промените в климата и най-вече влажностният дефицит правят дърветата все по-уязвими към подобни повреди.

гори, земи, Agrozona.bg

Време за действие

“В края на информационната среща всички експерти единодушно решиха, че трябва да се пристъпи към бързо възобновяване на поясите с устойчиви дървесни видове, защото те са важни за запазване на биоразнообразието в Добруджа, съхраняване на почвената влага, защита на земеделските култури и увеличаване добивите на земеделските производители. Малко след решението на експертите идва и разрешителното за сеч на първите шест напълно изсъхнали пояси на територията на ДЛС-Балчик. Те ще бъдат и първите залесени, като средствата за това са осигурени по проект на СИДП „Горите на Североизтока“ LIFE 19 NAT/BG/001133-LIFE IASHAB.”, съобщиха от СИДП.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама