Средствата от ОСП позволиха стартирането на нова биологична млечна ферма, която допринася за опазването на застрашена порода крави във Франция.
- От 2020 г. тяхното производство е 100% органично и се основава на смесено земеделие. Сега стопаните отглеждат 25 говеда на 35 хектара, както и свине, кози и пчели.
- Бенефициентите успяха да наемат един чирак, който да им помага в работата.
- 100% от техните продукти се преработват във фермата и се продават на местно ниво: 20% чрез кооператив, който има за цел да поддържа дребни стопанства; 20% в сиренарници или магазини в района; а останалите като директни продажби от тяхната ферма.
- Фермата е отворена за обществеността. Семействата могат да посетят фермата и да открият как се правят продуктите.
- Основателите планират да развият нови дейности, за да станат по-устойчиви. Една от следващите им цели е да станат енергийно самодостатъчни, като инсталират слънчеви панели и вятърни турбини във фермата си. Те също обмислят по-нататъшна диверсификация на бизнеса си чрез производство на зърнени храни (напр. леща) за човешка консумация.
Ключови уроци
- Наистина е важно да се определи бизнес случаят и целите на даден проект, преди да се пристъпи към кандидатстване за подкрепа. Преди да започнат дейността си, двамата фермери са работили в съответни сфери, съответно като счетоводител и в селскостопанска търговия износ. Те прекараха шест месеца в внимателно планиране на своя проект и дефиниране на плана си и решиха да не използват голяма инвестиция, за да започнат своята ферма.
- Също така е важно да се вземат предвид местоположението и контекстът на производството, за да се гарантира, че има жизнеспособни пътища за пазара на продуктите. Фермата „Gros Chêne“ е създадена близо до градския район на Рен, което позволява на фермерите лесно да намерят пазар за своите продукти. Кризата с COVID-19, която започна една година след създаването на бизнеса им, също създаде търсене на местни и устойчиви продукти. Това позволи на фермерите да продадат цялата си продукция от самото начало.