Замразеното пилешко месо стигна близо 10 лв./кг

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Замразеното пилешко месо се продава най-евтино в Пазарджик и най-скъпо в Разград

През периода 30 ноември – 7 декември 2022 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната отбелязват леки разнопосочни изменения на спрямо предходната седмица.

Цените на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 6,99 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 9,55 лв./кг (Разград). Сравнявайки с предходната седмица, в Кюстендил и Благоевград продуктът поскъпва съответно с 3,4% и 3,6%, а в Перник и София – поевтинява с по 2,9%. Тези изменения се компенсират и средната стойност за страната остава 7,92 лв./кг.

Търговията на едро със замразено пиле е на цени от 4,60 лв./кг (София) до 6,89 лв./кг (Силистра). В Благоевград, Кърджали и Бургас стойностите са в рамките на 1% – 2,5% по-ниски на седмична база, което води до леко понижение на средната цена на едро за страната с 0,2%, до 5,82 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на замразеното пиле варират от 6,85 лв./кг във Видин до 9,25 лв./кг в Русе. Средната стойност за страната в тези обекти е 7,97 лв./кг – с минималните 0,1% под нивото от предходната седмица, поради поевтиняване на продукта в Шумен с 3,9%.

През последната седмица маржът между цените на едро и на дребно на замразеното пиле е средно 2,10 лв./кг за ГТВ и 2,15 лв./кг за ДТО. Разликата в тази посока е най-висока в София и за двата типа търговски обекта – 3,64 лв./кг за ГТВ и 4,39 лв./кг за ДТО.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини е с 0,6% над отчетената в големите супермаркети.

Охладеното пиле се търгува по-евтино от замразеното

Предлагането на едро на охладено пиле е в ценовия диапазон от 6,49 лв./кг в Благоевград до 7,64 лв./кг в Бургас. В седем области се наблюдава намаление на цените с между 0,8% и 6,1% на седмична база (най-значително в Смолян), вследствие на което средната стойност за страната спада с 0,6%, до 7,18 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ се движат от 6,89 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 8,09 лв./кг (Перник и София). Седмичните ценови отклонения, регистрирани в почти цялата страна, са в границите от -6,7% (Разград, Русе и Силистра) до +12,3% (Кюстендил). Така, средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в тези обекти достига 7,44 лв./кг, с 0,5% над нивото от предходната седмица.

пилешко месо, свинско месо, Agrozona.bg

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,26 лв./кг по-високи от тези на едро. Разликата в тази посока достига до 1,25 лв./кг в Благоевград. В шест области продуктът се предлага с до 0,61 лв./кг (Разград) по-евтино в ГТВ, отколкото на едро.

В по-малките магазини охладеното пиле се продава на цени от 7,23 лв./кг (Русе) до 8,79 (Перник и София). Поскъпването на продукта във Варна с 3,3% на седмична база води до повишение на средната стойност за страната в тези обекти с 0,1%, до 7,90 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 0,72 лв./кг по-висока от тази на едро, като в Благоевград маржът достига до 1,76 лв./кг. В Сливен, Ямбол и Бургас цените в ДТО са с до 0,19 лв./кг под отчетените при търговията на едро.

Цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са средно с 6,2% над тези в големите търговски вериги.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА