Замърсените с пестициди плодове и зеленчуци затрудняват лечението на безплодието

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Консумацията на големи количества плодове и зеленчуци, замърсени с остатъци от пестициди, намалява вероятността от забременяване при жените, страдащи от безплодие, сочат данните от наскоро проведено проучване.
“Изследванията показват, че яденето на храни, замърсени с пестициди в първата третина на бременността намалява вероятността да се износи и роди здраво дете. Това определено е бременна женапроблем, защото стандартите, определени от Агенцията за закрила на околната среда на САЩ за нивото на пестициди в плодовете и зеленчуците са твърде либерални. “, пишат авторите на изследването от Харвардското училище за обществено здраве в « JAMA Internal Medicine ».
При проучването “Околна среда и репродуктивно здраве» 325 жени са били помолени да попълнят формуляр и да опише начина си на хранене в подробности, включително като посочват откъде да закупили продуктите. Целта на изследването е да помогне на безплодните жени да анализират качеството и чистотата на храните, които ядат. Оказа се, че използването на големи количества плодове и зеленчуци, замърсени с пестициди (например ягоди и суров спанак) намалява шансовете за забременяване и раждане на дете, дори и след лечение на стерилитет.
“Консумацията на плодове и зеленчуци, които са склонни да натрупват пестициди влияе негативно на шансовете за лечение на стерилитет. Тъй като това е първото проучване, проведено при хора, възнамеряваме да го продължим “, заключават харвардските лекари.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА