Забраняват етикетите „Произведено в ЕС”

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Европейският парламент прие на първо четене етикетът „Произведено в” (Made in) да бъде задължителен за нехранителни стоки, които се продават на територията на ЕС, реши институцията във вторник, съобщава вестник “Труд”. Новата разпоредба ще важи за всички продукти, продавани на вътрешния пазар, с изключение на лекарствата. Поради липсата на подробно етикетиране около 10% от стоките, попаднали в системата за ранно предупреждение за опасни нехранителни стоки на ЕС, не могат да бъдат проследени обратно до производителя.

Депутатите настояха също за по-сериозни санкции за фирмите, които продават несъответстващи на изискванията или потенциално опасни продукти. Според вносителите на текстовете, задължителното поставяне на етикет „Произведено в” ще подобри възможността за проследяване на продуктите, които купуваме. До момента обозначаването на страната производител ставаше на доброволен принцип, като вместо нея можеше да се постави просто надпис „Произведено в”.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама