За по-дълъг живот правилната комбинация „5 на ден“ е 2 порции плодове и 3 зеленчуци

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Изследвания, представляващи близо 2 милиона възрастни по целия свят, показват, че яденето на около пет дневни порции плодове и зеленчуци, в които 2 са плодове и 3 са зеленчуци, е вероятно оптималното количество за по-дълъг живот, според ново изследване, публикувано днес от Американската асоциация за сърдечни изследвания.

Диетите, богати на плодове и зеленчуци, помагат за намаляване на риска от множество хронични здравословни състояния, които са водещи причини за смърт, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. И все пак само около един на всеки 10 възрастни яде достатъчно плодове или зеленчуци, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Водещият автор на изследването Донг Д. Уанг, доктор по медицина, епидемиолог, диетолог и член на медицинския факултет в Медицинското училище в Харвард и болницата Brigham and Women в Бостън и колегите му са анализирали данни от здравното проучване на медицинските сестри и последващото проучване на здравните специалисти, две проучвания, включващи над 100 000 възрастни, които са били проследявани до 30 години. И двете групи от данни включват подробна диетична информация, многократно събирана на всеки две до четири години. За този анализ изследователите също така събраха данни за приемането и смъртта на плодове и зеленчуци от 26 проучвания, които включват около 1,9 милиона участници от 29 страни и територии в Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Анализът на всички изследвания, съставен от повече от 2 милиона участници, разкри:

  • Приемът на около пет порции плодове и зеленчуци дневно е свързан с най-ниския риск от смърт. Яденето на повече от пет порции не носи допълнителна полза. Яденето на около две порции плодове дневно и три порции зеленчуци дневно е свързано с най-голямо дълголетие.
  • В сравнение с тези, които консумират две порции плодове и зеленчуци на ден, участниците, които консумират пет порции плодове и зеленчуци на ден, имат 13% по-нисък риск от смърт от всички причини; 12% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт; 10% по-нисък риск от смърт от рак; и 35% по-нисък риск от смърт от респираторно заболяване, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
  • Не всички храни, които човек би могъл да счита за плодове и зеленчуци, предлагат еднакви ползи. Например: нишестените зеленчуци, като грах и царевица, плодови сокове и картофи не са свързани с намален риск от смърт от всички причини или специфични хронични заболявания.
    От друга страна, зелените листни зеленчуци, включително спанак, маруля и зеле, както и плодове и зеленчуци, богати на бета каротин и витамин С, като цитрусови плодове, плодове и моркови, показват предимства.
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА