За дванадесети път Община Крушари организира своя уникален Празник на гърнетата. Той вече е като запазена марка за региона. Тази година кулинарното събитие ще се проведе на 11 юни.
Празникът има богата история. Преди 14 години в най-малкото село на Общината – с. Зимница, се събират жени от няколко села, които са донесли или са приготвили на място типични ястия, запазени от техните баби. Гости на това импровизирано събиране са Николай и Галина Панайотови от гр. Варна. Усетили местното гостоприемство и опитвайки вкусните гозби, у тях възниква идеята да съхранят уникалността на местната кухня, предаде dobrichonline.com..
Постепенно “географията” на празника се разширява и следват издания в Телериг, Корите, Александрийската гора и Крушари. Увеличава се и времето на провеждане, тъй като се включват и много фолклорни и танцови групи.
Това е истинска наслада за любителите на вкусната храна. Постни манджи си съперничат със задушен заек в гювеч, копривената чорба – с пълнено пиле с булгур и сини сливи. Припомнят ни ястия незаслужено забравени във времето, като козя пастърма, “дедичко” и “бабичка”, съхнали под стряхата през зимата. Към всичко това ще ви предложат и по глътка отлежало вино или ракия. И , за да е пълно удоволствието, има и десерти – сиропираните сладкиши на къщовниците от Телериг, Ефрейтор Бакалово и дамите от читалище “Мевляна”.
Има и жури, което трябва отличи най-добрите. Всяка година на трапезата се включват нови ястия и винаги е по-цветно и по-вкусно.
Снимка dobrichonline.com