За 6 години България ще похарчи над 330 млн. лева за полезни храни в училищата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стратегията за училищните схеми залага и на съпътстващи образователни мерки, приоритет са местните и биопродуктите

За 6 години  – от 1 август 2023 г до края на юли 2029 г. България ще похарчи над 330 млн. лв. за полезно хранене в училищата чрез финансиране на т.нар. училищни схеми – Училищен плод и Училищно мляко, става ясно от Националната стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа в България, която се обсъжда обществено до 1 февруари т.г.

Според изчисленията страната ни ще получи за този период над 23,4 млн. евро по европейските схеми, като над 12 млн. евро са определени за доставките на училищни плодове и зеленчуци, а близо 11 млн. евро – за млечни продукти. Националното съфинансиране пък се изчислява на близо 290 млн. лв., разпределени в различните години. Общото финансиране на училищните схеми се изчислява на над 334 млн. лв.

Стратегията предвижда да бъдат обхванати децата от 3 до 10 години, като доставката на млечни продукти е 2 пъти в седмицата, а плодове и зеленчуци през цялата година. Ще бъдат доставяни традиционни български продукти, така и цитруси и банани. От млечните на децата ще се предоставят мляко – кисело и прясно, както и сирене и кашкавал, които не могат да бъдат влагани в други хранения на малчуганите. Предвижда се и доставка на биологични продукти и мед.

Приоритет при избора на продукти е закупуването на местно или регионално равнище, както и храните да са биологични. Късите вериги на доставки не са обявени като приоритет при избора.

В рамките на стратегията се залага и на съпътстващи образователни мерки за подрастващите, като посещения в стопанства и мандри, създаване и поддържане на собствена градина в двора на учебното заведение, както и часове по дегустация и кръжоци, готвене с различни продукти и лекции за здравословно хранене и опазването на околната среда.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА