Южна Африка амбицирана да стане важен фактор на международния пазар за шафран

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

В Южна Африка има фермери с визия как страната може да се превърне във важен играч в производството и износа на шафран. За южноафриканската икономика това предлага добър източник на чуждестранен доход от износ, като същевременно съдейства за създаването на нови дребни фермери, пише freshplaza.com. Освен това, на търговските фермери се предлага един алтернативен източник на доход чрез диверсификация, особено като се има предвид постоянно променящите се метеорологични условия, пазарни тенденции и други променливи фактори, които оказват влияние върху фермерските дейности. Бени Енгелбрехт, основател и директор на Saffricon, отглежда шафран през последните няколко години близо до Уилистън и дори разкрива възможности за други бъдещи фермери. Фермерът е създал система за отглеждане и договаряне на производители, базирана на тригодишни договори с фермери.

„Ние снабдяваме фермерите с нашите шафранови луковици, които те след това засаждат и обработват, преди да съберат шафрановите нишки, които са съставени от тъмночервените стигми и стилове. След това те ни продават годишната реколта обратно.

При благоприятни условия луковиците се размножават средно около три пъти годишно. Луковиците се продават обратно на Saffricon след третата година, поради което усвояването на фермерите е гарантирано и те имат потенциал за удвоен доход: от годишната реколта от шафран, както и от умножените луковици,” разказа Бени Енгелбрехт.

Saffricon започна да продава своята система за отглеждане и развитие на потенциални производители на шафран и очаква да е изградил достатъчно запаси от луковици до следващата година така, че да започне износ. Възможност за развитие на дребно развиващите се фермери –

Левелд Либенберг, маркетинг директор на Laeveld Agrochem, казва, че като партньор на Saffricon те предвиждат огромен потенциал за отглеждане на шафран в Южна Африка. Той вярва, че това е идеална възможност не само за съществуващите търговски фермери, но и за развитието на дребно развиващите се фермери – и като такава ще помогне за справяне с високата безработица в страната.

„Това е идеална възможност за нишово земеделие и представлява голяма зона за растеж на южноафриканската икономика. Първоначалният капиталов разход е управляем, изисква се относително малко пространство – 250m² може да побере 15 000 луковици и Saffricon ще подпомогне обучението, за да ускори старта на новите фермери“, казва Либенберг. Отглеждането на шафран е идеално подходящо за южноафриканския климат – който през последните няколко години подложи на изпитание фермерите със сурова суша. Шафранът изисква много по-малко вода в сравнение с други големи традиционни култури в Южна Африка, добавя Либенберг.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА