Явор Гечев: Проблемът с контрола на пестицидите на ГКПП „Капитан Андреево“ намери решение

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Пусната е обществена поръчка за нова лаборатория на граничния пункт

„Правителството започна работа с безсънни нощи, когато кризисната ситуация на ГКПП „Капитан Андреево“ беше свързана с 30 км опашка от тирове“, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на отчета на МС за свършеното през последните 6 месеца. Сега тези тирове ги няма, ситуацията е напълно овладяна, коментира още той.

„От момента, в който това правителство застъпи, нито един камион не е бил обработват от частна фирма, освен от държавата, нито една лабораторна проба не е обработвана от никой друг освен от държавата, нито една товаро-разтоварна дейност не е правена освен от самата държава“, категоричен бе Явор Гечев. По време на отчета стана ясно и че са построени  буферни паркинги, които да разширят капацитета за преминаване на тежки камиони.

„Пуснахме още една лаборатория, с което от 22 проби в момента сме на 48 проби. Вчера беше пусната и ЗОП за цялостна нова лаборатория на самата граница. Освен това пуснахме известията за прекратяване на златния гьол, не само на „Капитан Андреево“, но на всички пунктове на границата с Турция“, каза още служебният министър на земеделието.

С решение на МС пък се предвижда да бъде съградено държавно дружество между няколко ведомства, за да може контролът на хигиената по границата с Турция и т.нар. златен гьол да се извършват само единствено от държавни дружества. „Обявихме пункта ( бел. ред. ГКПП „Капитан Андреево“) за част от националната сигурност. С всички тези неща, които направихме, е категорично решен проблема“, коментира още Явор Гечев.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА