Японците произвеждат два пъти повече българско кисело мляко от нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Японската компания „Мейджи“ всеки ден произвежда по 700 тона българско кисело мляко в общо 29-те си завода, което е два пъти повече от цялото дневно производство на България. Това стана ясно при посещението на министърът на икономиката Божидар Лукарски в компанията, която държи и 49% от пазара на кисело мляко и продукти от него в Япония. Към момента Мейджи предлага 30 вида продукти, носещи името на България. Само от началото на годината пускат два нови продукта, залагайки на новаторски комбинации от вкусове като кориандър и български мед. По време на среща на министъра с представляващия и изпълнителен директор на компанията Кадзуо Кавамура в централата на „Мейджи Ко.“ ръководството на компанията подчерта, че българската марка заема централно място в стратегията й. За тази година Мейджи е решила да засили и рекламата на българско кисело мляко. В същото време бизнесът на компанията с кисело мляко отбелязва 10% ръст през миналата година спрямо 2014 г. Това се дължи основно на нарасналия интерес на японците към здравословните храни.

„Японският пазар е пазарът на третата икономика в света с над 120 милиона потребители. Това създава редица възможности за българските фирми, които могат да предложат висококачествени и традиционни продукти на взискателните японски клиенти.“ Това посочи Божидар Лукарски на японо-български бизнес форум, който се проведе в Токио в рамките на посещение на официална българска делегация в Япония. Делегацията включва и 16 български компании, които представят продуктите си пред потенциални японски партньори. Събитието се организира от Японската агенция за малки и средни предприятия (ЯАМСП), Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО/JETRO) и Японо-български икономически комитет (ЯБИК). На него присъстваха още заместник-министърът на икономиката Любен Петров и посланикът на Р България в Япония Георги Василев. Силно представяне от страна на японския бизнес осигуриха и представители на 50 японски компании.

„Двустранните ни търговски връзки носят сериозен потенциал за последващо развитие. Качествата и традициите на редица български производства създават предпоставки за по-осезаемо присъствие на японския пазар“, посочи министър Лукарски. Като перспективни той очерта здравословните и природно чистите продукти и българските храни, козметичните продукти от етерични масла и най-вече от розово масло, както и продукти и услуги с по-висока добавена стойност като тези на ИКТ индустрията, един от най-бързоразвиващите се сектори в България. По негови думи страната ни предлага и изключително добри условия за инвестиции, като прилага конкретни стимули за подкрепа и привличане на чуждестранни инвестиции. Много добри възможности за чуждестранни инвеститори, включително японски, предлагат и българските индустриални зони, управлявани от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама