Ямболската ракия получи европейска защита

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Още една българска напитка влезе в Европейския регистър със защитени географски указания на защитени наименования за произход – Ямболска гроздова ракия. Днес Европейската комисия обяви решението си, като описа специфичните характеристики на спиртната напитка, съобщава Националното радио.

Ямболската гроздова ракия се произвежда индустриално от 30-те години на миналия век в дестилерията на провинциите Ямбол и Бургас в югоизточната част на България. Тя се добива от бяло и червено грозде.  Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените издания на напитката отлежават най-малко шест месеца в дъбови бъчви на Странджа.

Името “Ямболска гроздова ракия” се присъединява към повече от 235 географски указания за вече регистрирани спиртни напитки, чийто списък е наличен в базата данни на eAmbrosia.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА