Яденето на гъби 3 пъти седмично намалява риска от рак на простата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Японски учени твърдят, че яденето на гъби три пъти седмично, може да намали шансовете за развитие на рак на простатата с близо една пета. Повече от 36 хил. мъже, на възраст между 40 и 79 били наблюдавани за период от 13 години за целта на научно проучване. То разкрива, че консумацията на гъби само веднъж или два пъти седмично, намалява риска с 8%. Със 17% са свили риска онези, които консумирали гъби три пъти седмично.

Ефектът е особено изразен при мъжете на 50 или повече години, и при тези със сравнително нисък прием на плодове и зеленчуци, както и с висок прием на месо и млечни продукти. „Участниците, които са консумирали гъби по-често са били по-възрастни, имали са фамилна анамнеза за рак, прекарвали са  повече време в разходки и са имали по-висок прием на месо и млечни продукти.“ – заявява водещият автор Шу Джанг, докторант в Университетското училище по обществено здраве в университета Тохоку, Въпреки това “Механизмът на благотворното въздействие на гъбите върху рака на простатата остава несигурен.”- добавя още тя. Както обясняват от thelondoneconomic.com, ракът на простатата се нарежда като вторият най-често срещан рак и петата водеща причина за смърт от рак при мъжете.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама