Времето през декември ще бъде динамично – ту топло, ту студено

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

През повечето дни от декември агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с редуващи се краткотрайни периоди със средноденонощни температури около, под и над климатичните норми, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Настъпилото застудяване в края на ноември доведе до затихване, а във високите полета и Предбалкана, където се образува снежна покривка – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви.

В началото на декември се прогнозира повишение на температурите

В началото на декември се прогнозира повишение на температурите, но средноденощните им стойности, с изключение на места в Южна България и по Черноморското крайбрежие, няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

През месеца в по-голямата част от страната есенните посеви ще запазят състояние на относителен покой. Изключения ще се наблюдават отново при посевите в южните и югоизточните райони в края на първото и през първата половина от второто десетдневие. През този период се прогнозират наднормени температури, с максимални стойности над 10-12°С и условия за протичане на забавена вегетация при зимните житни култури, но промяна във фенологичното състояние на посевите е малко вероятно.

Тази година значителна част от посевите с пшеница ще зимуват в начален стадий от развитието си

Засушаването през първата половина от есента в по-голямата част от страната ограничаваше и задържаше вегетацията на зимните житни култури. Поради тази обективна причина посевите ще встъпят в зимата в различни фенологични фази: поникване, 1-2-3 лист и начало на фаза братене. Във фаза братене, в която посевите най-добре понасят зимните условия, са малка част от пшеничните посеви на отделни места в Дунавската равнина – агростанция Новачене и в района на Русе.

Прогнозираните минусови температури, в условия бе снежна покривка, ще представляват опасност за зимните житни култури

През декември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 9-10°С, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще представляват опасност за поникналите, но неукрепнали, зимни житни култури.

Очакваните валежи през месеца, около и над нормата, ще повишават нивото на влагозапасите в 50 и 100сm почвен слой. След падналите повсеместни валежи през втората половина на ноември, надвишили на много места в страната 40–50 l/m², беше преодолян дефицитът на влага при есенните посеви.

Дукена Жолева

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА