Вредят ли растителните масла на здравето?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

През последния век консумацията на растителни масла рязко се е увеличила. Повечето здравни специалисти ги смятат за здравословни, но те могат да причинят и здравословни проблеми. Техните ефекти върху здравето варират в зависимост от това какви мастни киселини съдържат, от какви растения са извлечени и как се обработват.

Какви са те и как се правят?

Хранителните масла, извлечени от растенията, обикновено са известни като растителни масла. В допълнение към използването им в готвенето и печенето, те се намират в преработени храни, включително салатни дресинги, майонеза и бисквитки. Те включват соево масло, слънчогледово масло, зехтин и кокосово масло. Рафинираните растителни масла не са били налични до 20-ти век, когато технологията за тяхното извличане става достъпна. Потребителите предпочитат маслата, които се произвеждат чрез смачкване или пресоване на растения или семена, отколкото тези, произведени с използване на химикали.

Потреблението се е увеличило драстично

През миналия век консумацията на растителни масла се увеличава за сметка на други мазнини като маслото. Те често са етикетирани като „здравословни за сърцето“ и се препоръчват като алтернатива на източници на наситени мазнини, като масло, свинска мас и лой. Причината растителните масла да се смятат за здравословни за сърцето е, че проучванията последователно свързват полиненаситените мазнини с намаления риск от сърдечни проблеми, в сравнение с наситените мазнини. Въпреки потенциалните им ползи за здравето, някои учени се притесняват за количествата, които консумират хората. Тези опасения се отнасят най-вече за масла, които съдържат много омега-6 мазнини.

Може да искате да избягвате растителни масла с високо съдържание на омега-6

Важно е да се отбележи, че не всички растителни масла са вредни за вашето здраве. Например, кокосовото масло и зехтинът са отличен избор. Учените предполагат, че твърде много омега-6 в сравнение с омега-3 може да допринесе за хронично възпаление. То е основен фактор за някои от най-често срещаните западни заболявания, като сърдечни заболявания, рак, диабет и артрит. Наблюдателните проучвания също свързват високия прием на омега-6 мазнини с повишен риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, артрит и възпалителни заболявания на червата. Масла, богати на омега- 6: соево масло, масло от рапица, царевично олио, слънчогледово олио, фъстъчено масло, сусамово масло, масло от оризови трици и др.

И омега-6, и омега-3 мастните киселини са основни мастни киселини, което означава, че имате нужда от тях в диетата си, защото тялото ви не може да ги произвежда само. По време на еволюцията хората получават омега-3 и омега-6 в определено съотношение. Здравословният прием се изчислява в съотношение около 1: 1. Въпреки това, през миналия век в западния хранителен режим, то се е изместило драстично и може да достигне до 20: 1.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА