Износът на родна продукция намалява
През първите три месеца на 2019 г. в страната са внесени 80,3 хил. тона пресни зеленчуци и 89,5 хил. тона пресни плодове, което е респективно с 0,2% и 14,8% повече спрямо същия период на 2018 г., сочат предварителните данни на НСИ, цитирани от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в оперативен анализ на сектора.
При пресните зеленчуци, най-значително като количество нараства вносът на картофи – с 3,5 хил. тона (25,6%) и лук и шалот – с 1,5 хил. тона (25,2%). Същевременно, доставките на домати спадат с 2,5 хил. тона или 11,3%, а тези на краставици, пиперки, праз, тикви, патладжани и чесън – с между 9,8% и 75,7%.
Около 69% от вноса на пресни плодове през първите три месеца на 2019 г. се формират от цитрусови плодове и банани – общо 61,8 хил. тона. Количеството е с 3,1 хил. тона или 5,3% повече на годишна база, поради ръст на вноса на банани, докато при цитрусовите плодове се регистрира намаление. Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки, които нарастват със 79,8% на годишна база, до 19,3 хил. тона. Сред останалите по-важни плодове, съществено увеличение се отчита при импорта на ягоди (с 28,2%) и дини (над три пъти), а намаление – при този на пъпеши, грозде, дюли, малини, боровинки и круши в границите от 17,8% до 48,5%, казват ескпертите.
През първото тримесечие на 2019 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 10,7% спрямо съответния период на 2018 г., до малко под 13 хил. тона, докато този на пресни плодове се увеличава с 2,9%, до 15,9 хил. тона. Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на спад на реализираните извън страната количества сладка царевица – с 1,8 хил. тона (93,2%) и бобови зеленчуци – с 1,6 хил. тона (33,8%). Намаление се отчита и при експорта на тикви, патладжани и чесън – с между 7% до 84,4%. От друга страна, чувствително нарастват изнесените краставици и корнишони – с 1,1 хил. тона или 66,7%, домати, пиперки и зеле – с между 9% и 48,3%. Експортът на картофи отбелязва годишен ръст от около двадесет пъти, до 194 тона (при едва 9,5 тона за трите месеца на 2018 г.)
От МЗХГ съобщават още, че износът на пресни плодове през първото тримесечие на 2019 г. представлява предимно реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Това включва 13,9 хил. тона цитрусови плодове (87% от целия износ на пресни плодове за периода). Сред останалите плодове, експортът на ябълки нараства над четири пъти на годишна база, а този на ягоди, сливи и малини – от 56,5% (ягоди) до два пъти. Изнесените количества грозде и черупкови плодове намаляват съответно с 24,9% и 38,4%.