Вместо хапче: Откъде можете да си набавите полезния витамин D

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Диетолог дава най-добрите съвети за хранене в пандемията

Голяма част от населението у нас има дефицит на витамин D, който може да бъде частично коригирано чрез промяна на менюто ви, казва диетологът Олга Кораблева пред РИА Новости. Ето как може да стане това.

Витамин D контролира метаболизма на калция в организма. Калцият е материал за изграждане на кости, нормална мускулна функция и предаване на нервни импулси. При липса на витамин D тялото има по -малко антимикробни протеини, тоест имунитетът срещу инфекции е отслабен. Освен това сънят се влошава и се появяват депресии, коментират специалисти.

“Един възрастен се нуждае от 600-1000 IU витамин D на ден. Повечето от витамините се произвеждат от кожата ни, когато сме изложени на слънчева светлина. От ноември до март обаче ние прекарваме повече време на закрито поради студа, а дневната светлина е по -кратка. Трудно е да се компенсира липсата на ултравиолетова радиация, но е възможно да се коригира диетата и да се помогне на организма“, казва диетологът.

мярка 5.4, преработка, Agrozona.bg

Риба

Една порция сьомга (100 грама) съдържа около 1000 IU витамин D, което напълно покрива дневните нужди от витамин. Но това важи само за рибите, уловени в дивата природа. Отглежданата сьомга съдържа само 200-250 IU. Ако нямате сьомга, тогава можете да сложите на масата си по-достъпната херинга, която за 100 г ще ви осигури малко над 200 IU. Алтернатива са и скумрията и риба тон: в 100 грама такава консервирана храна има от 230 до 360 IU. Риба тон се усвоява от организма с 95%. Най-добре е да изберете продукт без доматен сос и други добавки, които намаляват съдържанието на Омега-6 и Омега-3.

Черен дроб на треска

100 грама от този продукт ще запълнят 100% от дневната нужда на организма от витамин D. Препоръчително е да включите черен дроб от треска в менюто при рахит, остеопороза, мускулни заболявания. Но поради високото съдържание на калории (613 килокалории на 100 грама), продуктът не може да се консумира всеки ден, казва диетологът.

Яйца

Един жълтък съдържа 37-40 IU, което е 5% от дневната стойност на витамин D. Това е цифрата за яйца от търговско производство. Ако говорим за селски (фермерски) продукт, тогава съдържанието на D ще бъде три пъти по -високо, тъй като пилетата получават повече естествена слънчева светлина.

Гъби

Гъбите синтезират витамин D, когато са изложени на ултравиолетова светлина. Например, в 100 грама лисички има около 200 IU. Пърженето или варенето не влияят върху количеството витамин D: толерира се топлинната обработка.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА