Изложението Зелена седмица в Берлин събира държави от целия свят, които излагат хранителни продукти, за които понякога е дори трудно да си представим, че съществуват. И тази година не направи изключение. Вижте някои от най-екзотичните храни, които бяха представени по време на 85-тото издание на изложението.
Сирене от бадеми
Веганските продукти са най-новата тенденция. На изложението можеха да се видят алтернативи на сирене, като в случая то е приготвено от бадеми. Сиренето има много приложения, включително като намазване на хляб, като заместител на крема сирене или за заливане. Произвежда се предимно с помощта на бадеми, кокосово масло, подправки и брашно от рожков и без никакво соево или палмово масло.
Безалкохолна напитка, приготвена от люспи от какао на зърна
Газирано и с нотка на киселост описва тази безалкохолна напитка, приготвена от какао и продавана под името „Pelure de Cacao“. Произвежда се от инфузия на какаови люспи, които се получават от Кот д’Ивоар. „Люспите на какаовите зърна съдържат безброй хранителни вещества и по-малко мазнини от самия боб“. Тази нискокалорична и устойчива търговска напитка не съдържа кофеин и скоро ще бъде в магазините.
Мали: Естествената жизненост с листа моринга
За малките и средните производители от Африка Зелената седмица привлича голям брой посетители и потенциални купувачи на техните продукти. Това е отлична възможност за стимулиране на икономическото развитие на тези страни. Малийските производители например са донесли прах, приготвен от листата на моринга, който може да се смесва с много видове ястия или да се пие като чай. Съдържанието му на калций е 17 пъти по-високо от това на млякото и съдържа десет пъти повече витамин А в сравнение с морковите.
Още интересни храни и продукти може да видите в мартенския брой на списание “Агрозона”.