Вижте как се сади лозе, което да дава много плод

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Няколко са основните фактора, с които лозарите трябва да се съобразят при създаването на нови лозови насаждения. „Преди всичко трябва да се съобразите с климатичните условия на региона и температурната сума и да подберете подходящите сортове за този район”, каза за „Агрозона” проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. Например, ако сте решили да си засадите в Троян асми или лозе, трябва да знаете, че там температурната сума е по-малка и трябва да подберете сортове с къс вегетационен период, тоест сортове, които узряват по-рано, за да могат да узреят навреме и да натрупат достатъчно количество захари.

Другото условие е почвата. Трябва да се направи почвен анализ, да се види най-вече какво е съдържанието на карбонати, тъй като при високо съдържание на карбонати на по-късен етап се появява хлороза, което може да доведе до загиване на насажденията. Причина за това е блокирането на желязото в почвата, поява на жълти петна по листата на лозите и трудност при осъществяването на нормална фотосинтеза, обяснява специалистът. „В зависимост от почвата трябва да се изберете и подходящата подложка за лозите, за да може тя да издържа на съответното съдържание на карбонати.”, дава съвет проф. Иванов. Засаждането може да бъде ръчно или механизирано в зависимост от размера на насаждението. Когато засаждането е на малки площи, се препоръчва да се работи на ръка. Първо трябва да се изкопае яма поне 40 см дълбочина, в основата й да се положи малко добре угнил оборски тор и върху него да се постави лозичката. „Препоръчвам чепчето, което е над нивото на почвата, да бъде покрито с почва. Леторастчето само ще излезе. На много места засаждат открито, но при силно засушаване през май и юни лозичките още нямат още добре развита коренова система и леторастчето тръгва да се развива, но под въздействие на високите температури и дефицитът на влага, те загиват”, обяснява селекционерът на ИЛВ. Затова е добре да направите малко хълмче около лозичката. Почвата, която е натрупана около пръчката, хем ще пази летораста, хем няма да му позволява да расте прекалено бързо нагоре. Така ще има по-добра корелация между надземна и подземна част на лозата.

Засаждането на лозите може да се извършва през есента и през пролетта. Установено е, че при есенното засаждане се получава по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година. Пролетното засаждане се приема у нас като по-масова практика. Най-добре е то да се извърши през втората половина на март и началото на април, щом е възможно да се работи.

Четете още: Лозичките от устойчиви сортове са хит в листата на Лозарския институт

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА