Великденски венец

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Има множество рецепти за Великденски печива, но ние днес ще ви представим специален венец, който освен че е вкусен, ще създаде и особено настроение в дома ви.

Видите ли това печиво, със сигурност ще искате да го сложите и вие на масата си. Ароматният козунак ще ви впечатли и с форма. В сърцето на венеца можете да наредите и боядисани яйца и така да завършите цялостната декорация на трапезата.

За да направите венеца, са ви необходими няколко основни продукта. Вземете си 1 пакетче суха мая или 30 г прясна, 3 яйца, сол, 220-250 мл прясно мляко, 500-700 г бяло пшенично брашно, 200 г захар, ванилия или ванилова захар, 100-120 г краве масло, стафиди, орехови ядки, захаросани плодове.

За да приготвите печивото, разтворете в загрятото прясно мляко маята. Добавете на малки дози 200 г от брашното, което сте пресели през сито. Оставете сместа да набухне на топло място. Чукнете яйцата и разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на пяна и леко ги посолете.

Смесете захарта, ванилията и жълтъците и ги добавете в тестото, което трябва вече да е увеличило обема си двойно. Разбъркайте.

Леко разтопете кравето масло и го добавете в тестото, отново разбъркайте.

След това сипете в тестото и разбитите белтъци и още брашно, като отново разбърквате и оставяте отново да втаса, след което още веднъж размесвате и оставяте пак да втаса.

В това време залейте с гореща вода стафидите и ги оставете да се запарят, след това трябва да ги просушите на суха кърпа.

Наситнете всички добавки в отделни купички: стафиди, ядки, захаросани плодове.

Вземете тестото и го разделете на три равни части, като от всяка правите лента с ширина 10 см и дължина около 50 см, като се стремите да не е дебела.

В първата лента сложете по средата по дължина орехи, завийте двата края така, че да се получи тръбичка с ядките.

Във втората лента тесто слагате захаросаните плодове, а в третата – стафидите.

След това с трите тръбички трябва да сплетете плитка и да ги оформите във вид на венец.

За да се не събере в средата, трябва да поставите в тавата за печене огнеупорна купа и след това да оформите венеца около нея. Печете в загрята до 180 градуса фурна около 40-50 минути.

В средата на охладения изпечен венец можете да наредите боядисани яйца и да декорирате на масата.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама