Веганите по-често имат проблеми с костите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR), чрез ултразвуково изследване на костната плътност на петната кост са сравнени 36 души, практикуващи вегански режим на хранене с 36 души на смесено хранене, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Резултатите са показали, че хората, спазващи веганска диета, са показали по-ниски средни стойности при ултразвуковото изследване в сравнение с другата група, което е показател за по-лошо здраве на костите.

В проучването на изследваните лица са били определени и двадесет и осем показателя в кръвта и урината, което има за цел да идентифицира хранителните вещества, които могат да бъдат свързани с начина на хранене и здравето на костите. От 28-те показателя са идентифицирани 12 биомаркера, които показват висока степен на корелация със здравето на костите – например аминокиселината лизин и витамините А и В6 (пиридоксин). Тези дванадесет показателя са били с по-ниски стойности при изследваните лица от групата на веганите в сравнение с лицата от групата на хранещи се и с храни с животински произход. В проучването е доказано, че в комбинация витамините А и Б6, аминокиселините лизин и левцин, омега-3 мастните киселини, селенопротеин П, йод, тиреоид-стимулиращия хормон (TSH), калций, магнезий и протеинът α-klotho са позитивно свързани със здравето на костите и са установени в по-високи стойности при групата на всеядните участници в изследването.

Взимайки предвид и други научни изследвания, експертите от BfR заключават, че настоящото изследване показва негативен здравословен ефект на веган базираната диета по отношение на качеството (здравината) на костната тъкан.

Веганството е философия и начин на живот, в който е характерно изключването, доколкото е възможно и осъществимо, на всякакви форми на експлоатация и/или жестокост към животните по отношение на използването им за храна, облекло или други цели. В диетичен смисъл веганството означава липса на консумация на каквото и да е от животински произход – месо, риба, яйца, млечни продукти, пчелен мед, желатин, глицерин и редица други.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама