Веганите не искат растения, отглеждани с животински тор

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Група производители на вегетарианска храна от Гърция, която работи по стандартите на Европейската организация за биологичното производство – IFOAM, предлага да се спре използването на компост с животински произход при отглеждането на селскостопански продукти за вегетарианци.
Вместо хумус, те предлагат да се използва така наречената “хумусна пръст”, която представлява компост само от растителен материал. Допълнение към всички предимства на такъв компост е отсъствието на семена от плевели и патогенни, съобщава Landlord.
Веганите използват само храни от растителен произход. Повечето от тях избират тези продукти не само по хранителни, но и на етични причини. Тъй като броят им в света бързо нараства, те настояват за въвеждането на отделни правила за производството на вегански продукти.
Така вече са се появили стандартите на биоцикличното-веганско производство на IFOAM, които позволяват да се удостовери по еднакъв начин производство във всяка страна по света. Стопанствата, сертифицирани по тези правила, имат право да етикетират своите продукти (пресни и преработени) със специално лого, което позволява на заинтересованите потребители бързо да ги идентифицират по щандове на супермаркети. Подобни организации вече работят в Германия, Франция, Австрия и Швейцария. Те са сертифицирани и контролирани от Института LACON в Офенбург (Германия). Подобни проекти са започнали в Нигерия и Парагвай.
„Разбира се, веганите могат да изискват специално отношение за себе си и своите убеждения, но трябва да има и здрав разум, казва икономистът на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), Андрей Ярмак.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА