На 19 май Европейският парламент гласува в подкрепа на предложението на Европейската комисия за отпадане на митата върху целия украински износ за ЕС за една година, за да се подкрепи икономиката на атакуваната от Русия страна.

Ардановски, който в момента е председател на президентския съвет за земеделие и селски райони, каза, че решението за премахване на тарифите „ще има последствия за полското земеделие“. Един от недостатъците на украинското земеделие е, че то е доминирано от така наречените агрохолдинги. Това са частни, мощни, международни концерни с десетки, стотици хиляди хектари ниви и голямо производство.внос, ЕС, Agrozona.bg
Да не се окажем в ролята на полезни идиоти

Бившият министър задава въпроса дали премахването на митата помага на „украинския народ, за който се грижим, или на международните китайски, немски и холандски компании, които са създали мощни стопанства и ферми в Украйна“. „Всичко това трябва да се има предвид, за да не се окажем полезни идиоти, които чрез ограничаване или отслабване на собствената си икономика не помагат де факто на украинската нация, а се намесват в международните проблеми“, казва експертът. Областите, в които двете икономики се конкурират са основно производството на зърнени храни и птиче месо.

Досега ЕС регулира отношенията с пазара извън ЕС по такъв начин, че „поддържа вносни мита, а ако искаше да помогне на някого – прилагаше безмитни квоти. Сега вдигането на митата и премахването на квотите може да наруши производството в отделните страни“, добави той.

Според бившия земеделски министър от липсата на мита ще пострада полската птицевъдна индустрия. Освен това има и „силна конкуренция“ на пазара на сладкарски изделия. Сладкиши от различни компании, особено Roshen, на бившия украински президент Петро Порошенко, започват да доминират във веригите супермаркети в Полша. 

Без високите стандарти за безопасност на храните 

На въпроса за качеството на украинската храна, особено на зърнените храни и домашните птици, той отговори „Украйна не е ангажирана с високите стандарти за безопасност на храните, които Европейският съюз е поставил за своето производство“.

Според Ардановски „единствената възможна полза“ за Полша от премахването на митата върху продуктите от Украйна „е временно подобрение на пазара на зърно“. „Ужасните цени на зърното са резултат от войната в Украйна“, каза той. – Много високите цени на зърнените култури, от които производителите се радват са значителен разход за „зърненото“ животновъдство, тоест основно свине, но и домашни птици. Попадането на полския пазар на украинско зърно, според бившия министър на земеделието, „може поне частично да помогне на свиневъдите и птицевъдите“.

Ардановски подчерта, че „ние искаме да помогнем на Украйна, да се обвържем с нея за поколенията“. ЕС е най-важният търговски партньор на Украйна.