Опасността от слани е особено голяма през октомври. През месеца трябва навременно да се приключи беритбата на домати, пипер, зелен фасул и другите зеленчуци останали в градината. Недоузрелите домати да се прибират и се съхраняват в помещения при температура 10-12 С.
През втората половина на октомври започва прибирането и на моркови, целена и ряпа. Важно е прибирането да стане преди почвената повърхност да започне да замръзва, което означава, че може да се извърши и към края на месеца в зависимост от климатичните особености на конкретния район.
Грижите по отглеждането на късното зеле, карфиола и праза продължават. През октомври се засаждат лука и чесъна, а към края-марулята, салатата и ранните сортове главесто зеле. Площите, от които реколта вече е прибрана, трябва да се почистят от растителни остатъци и да се извърши дълбока оран. Преди оранта се извършва есенното торене. Внасят се органични и минерални торове. Най-добре е количеството на внесените торове (торовата норма) да се определи след агрохимичен анализ на почвата и в съответствие с изискванията на планираната за отглеждане култура.
През октомври е време за растителнозащитни мерки в полиетиленовите оранжерии. Високата влажност и постоянната температура в оранжериите благоприятстват развитието на гъби и плесени, както и на някой вредители.