Прогноза: Без валежи и следващата седмица, сушата се задълбоча

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През по-голямата част от следващите седем дни се прогнозират подходящи условия за извършване на пролетни сеитби и  за провеждане на почвообработки. При костилковите овощни видове, намиращи се във фаза цъфтеж ще се извършват пръскания срещу кафяво гниене. Третиранията трябва да се извършват в часовете, когато не се осъществява летежа на пчелите, тъй като препаратът представлява опасност за тях. Превалявания и възпрепятстване на агротехническите мероприятия и растителнозащитните дейности са възможни в края на следващата седмица в западните райони от страната.

Топлинните условия през следващите седем дни ще се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни и пролетните окопни култури. Отрицателни минимални температури и опасност от образуване на слани и повреди по овощните видове са възможни до края на тази седмица и в началото на следващата. Валежи със стопанско значение за полските райони от страната не се прогнозират. В крайните североизточни части това ще доведе до задълбочаване на дефицита на почвена влажност. При пшеничните посеви ще се наблюдава масово фаза вретенене, а при рапицата ще протичат фенофазите бутонизация и цъфтеж. При пролетните култури като царевица и слънчоглед, според сеитбените дати ще настъпват фазите поникване и листообразуване. При овощните видове ще продължават цъфтеж и разлистване.

През изминалите седем дни развитието на земеделските култури протичаше при средноденонощни температури близки до и над климатичната норма. На много места в страната като градовете Видин, Кнежа, Добрич, Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Шумен, Кърджали, Елхово бяха регистрирани отрицателни минимални температури и се образуваха слани, съобщава Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт за метеорология и хидрология.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама