До края на 2018 г. производителите на храни в Исландия ще се откажат от използването на палмово масло. Продуктът ще бъде изключен от 130 хранителни линии и ще се замени със слънчогледово масло или масло. Това решение ще намали търсенето на палмово масло с 500 тона годишно.
Добивът на палмово масло е главната причина за изсичането на горите в Индонезия и Малайзия, което води до изчезването на много видове. Освен това намалението на тропическите гори води до ръст на парниковите газове, което предизвиква изменение в климата.
Добивът на палмово масло е главната причина за изсичането на горите в Индонезия и Малайзия, което води до изчезването на много видове. Освен това намалението на тропическите гори води до ръст на парниковите газове, което предизвиква изменение в климата.
35% от потребителите не знаят какво е това палмово масло, става ясно от изсландско изследване. 85% от анкетираните пък отговарят, че то не трябва да се използва в хранителните продукти, след като получат информация за влиянието на палмовото масло върху околната среда.
Междувременно стана ясно, че британската търговска компания Iceland първа ще се откаже във Великобритания от палмовото масло. Според The Guardian, компанията се лишава от използването на палмово масло във всички свои продукти, за да сложи край на унищожаването на тропическите гори в Югоизточна Азия.