Празник на динята отбелязват в търговищкото село Баячево в днешния Световен ден на динята. От кметската управа са подготвили игри и редица прояви като надяждане с със сладкия плод. Празникът ще започне от 16 ч. и ще продължи до 18 ч.
Все по-малко дини сеят стопаните в страната, показва родната агростатистика. Засетите площи с дини са 33 716 дка, което е с 2,8% по-малко в сравнение със същия период на 2017 г. Реколтата от дини за първото полугодие на 2018 г. е 10 826 тона от 7 335 дка при среден добив от 1 476 кг/дка. Увеличението на прибраната продукция е с 8,9%, докато добивът намалява с 19,7%.
В зависимост от района у нас наричат динята още карпуз или любеница. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини.