Установиха огнище на АЧС в една от най-големите свинеферми във Вранча, Румъния

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

В Румъния е било открито огнище на африканска чума по свинете в една от най-големите свинеферми в окръг Вранча, предава Аджерпрес.

Заради заразате ще бъдат умъртвени над 20 хиляди животни в стопанството в село Голещ.

В същата ферма преди две години също беше установено огнище на заболяването, което доведе до умъртвяването на около 30 хиляди животни.

Обявена е предпазна зона в радиус от 3 километра около свинефермата, а около населените места е създадена зона за наблюдение в радиус от 10 километра около огнището, пише БТА.

Префектът призова собствениците на свине, независимо от това дали са юридически или физически лица, да предприемат специални мерки за защита и да декларират всички случаи на болни животни, за да се предотврати разпространението на болестта.

Свинефермата в Голещ е най-голямата в окръга по брой на отглежданите животни и една от най-големите в страната. В същата свинеферма преди около две години бе установено огнище на африканска чума по свинете и бяха умъртвени около 30 000 животни, припомня Аджерпрес.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА