Ускорено развитие на посевите при температури около и над нормата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над нормата, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

До средата на третото десетдневие на май регистрираните поднормени валежи (в повечето райони под 50 % от нормите за месеца), в съчетание с високите температури и повишеното водопотребление на културите създадоха условия за изчерпване на почвените влагозапаси и формиране дефицит на почвена влажност, съобщи още агрометеорологът.

Валежи със стопанско значение

През първата половина от периода в западните райони на страната се прогнозира вероятност за по-съществени валежи и подобрение на почвеното овлажнеие в горните слоеве.

През периода при пшеницата и ечемика ще протичат фазите формиране и наливане на зърното. При царевицата и слънчогледа ще се осъществява листообразуване. При лозата ще се наблюдават отделяне на реса и цъфтеж. При ранните сортове череши ще протича узряване на плодовете. Прогнозираното ветровито време с високи температури, на места до 33оС в източната част на страната ще окаже неблагоприятно влияние върху цъфтежа и развитието на бобовите културите.

Преваляванията през периода ще благоприятстват разпространението и рзвитието на гъбни болести

Преваляванията през периода ще благоприятстват разпространението и рзвитието на гъбни болести – мани по лозата и зеленчуковите култури, струпясване по семковите овощни видове, ранно кафяво гниене по костилковите. През повечето дни от периода неустойчивото време ще ограничава възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА