Унгария разширява пазара си на месни продукити в САЩ

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Агенцията за безопасност на храните към американското министерство на земеделието разшири обхвата на месните продукти, които може да се внасят от Унгария. Така повече унгарски животновъди и производители на месни продукти ще имат алтернатива на изгубения руски пазар, пише Agra Europe. Досега САЩ внасяше само месни продукти, преминали през топлинна обработка. Според официални източници в момента се водят преговори за внос на живи прасета от Унгария.

Свиневъдите и птицевъдите в Унгария търпят значителни загуби от забраната за внос на селскостопански продукти от ЕС в Русия. Според данни на унгарското министерство на земеделието фермерите за загубили около 220 000 евро досега. По изчисления на американското министерство на земеделието руското ембарго ще струва на фермерите в Унгария около 100 млн. щ.д. през 2013 г. Унгария изнесе за Русия земеделски продукти и храни на стойност 400 млн. евро. Това представлява дял от 3.5% от унгарския експорт, който възлиза на 10.4 млрд. евро.

Износът на охладено и замразено свинско месо за Русия възлизаше на 50 млн. евро през 2013 г., но през февруари 2014 г. Русия забрани вноса на свинско от Унгария заради случаи на африканска треска. Износът на пилешко месо за руската страна е бил на стойност 20 млн. щ.д. през миналата година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама