Инсталирането на безжични сензори сред културите и прикачването на „умни“ ушни марки на добитъка може да помогне на фермерите да произвеждат повече храна с по-малко въздействие върху околната среда.
„Трябва да намалим отражението на земеделието върху околната среда, като произвеждаме повече продукция с по-малко средства“, посочва Франсоа Линард, мениджър в проекта „Интернет на храната и фермата“ (IoF2020). Проектът координира различни експерименти, при които сензори, фермерска техника и автоматизирано оборудване са свързани в „интернет на нещата“.
Учените, например, наблюдават показателите на 2 200 крави в 6 ферми в Дания, Германия, Латвия и Литва. Така се разбира кога животните отиват до робота за доене, кога се хранят и какви дози минерали получават с фуража.
Предварителните резултати от проекта в животновъдните ферми показват, че благодарение на сензорите производството на мляко се е увеличило с 1%, но качеството му се е повишило с 20%. В същото време заболелите животни са с 6% по-малко в сравнение с времето преди да се сложат сензорите, а броят на закланите животни поради здравословни проблеми е намалял с 24%.
На полето сензорите се подхранват със слънчева енергия и помагат да се наблюдават показатели като влагата в почвата, хранителните вещества или метеорологичните условия. Това помага на фермера да взима по-прецизни решения при отглеждането на културите. С помощта на сензорите може да се намали почти наполовина употребата на торове и пестициди на полетата. Специализирани камери пък могат да регистрират развитието на болестите в ранна фаза, наличието на вредители и развитието на културите.
Друго предизвикателство, което решават сензорите е помощта в борбата с плевелите в лозовите насаждения. Роботите могат да премахнат излишните растения между редовете, без да повредят насажденията. В свиневъдството сензорите помагат да се намали употребата на антибиотици, като се наблюдава постоянно здравето на животните.