„Умни“ сензори увеличават продукцията във фермата и на полето

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

 

Инсталирането на безжични сензори сред културите и прикачването на „умни“ ушни марки на добитъка може да помогне на фермерите да произвеждат повече храна с по-малко въздействие върху околната среда.

„Трябва да намалим отражението на земеделието върху околната среда, като произвеждаме повече продукция с по-малко средства“, посочва Франсоа Линард, мениджър в проекта „Интернет на храната и фермата“ (IoF2020). Проектът координира различни експерименти, при които сензори, фермерска техника и автоматизирано оборудване са свързани в „интернет на нещата“.

Учените, например, наблюдават показателите на 2 200 крави в 6 ферми в Дания, Германия, Латвия и Литва. Така се разбира кога животните отиват до робота за доене, кога се хранят и какви дози минерали получават с фуража.

Предварителните резултати от проекта в животновъдните ферми показват, че благодарение на сензорите производството на мляко се е увеличило с 1%, но качеството му се е повишило с 20%. В същото време заболелите животни са с 6% по-малко в сравнение с времето преди да се сложат сензорите, а броят на закланите животни поради здравословни проблеми е намалял с 24%.

На полето сензорите се подхранват със слънчева енергия и помагат да се наблюдават показатели като влагата в почвата, хранителните вещества или метеорологичните условия. Това помага на фермера да взима по-прецизни решения при отглеждането на културите. С помощта на сензорите може да се намали почти наполовина употребата на торове и пестициди на полетата. Специализирани камери пък могат да регистрират развитието на болестите в ранна фаза, наличието на вредители и развитието на културите.

Друго предизвикателство, което решават сензорите е помощта в борбата с плевелите в лозовите насаждения. Роботите могат да премахнат излишните растения между редовете, без да повредят насажденията. В свиневъдството сензорите помагат да се намали употребата на антибиотици, като се наблюдава постоянно здравето на животните.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА