Украйна договори реализацията на 1 млн. тона пшеница през януари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Основното търсене сега идва от страните в Азия

Украинският пазар на пшеница преживява ценово затишие, тъй като бизнес активността на световния пазар намалява от 25 декември до приблизително 5 януари заради новогодишните празници, стана ясно по време на брифинга на Украинския аграрен съвет.

„До края на седмицата условните цени за тон пшеница ще бъдат в диапазона 185-190$ SRT Дунав, $178-185 SRT Одеса, $225-230 DAP Румъния. През декември-януари цените на фуражната пшеница при условията на DAP Италия може да достигнат 215-218 $. Към януари търговците вече са договорили около 1 милион тона украинска пшеница“, коментират анализатори.

Много украинска пшеница е договорена за доставка в Азия.

„Световният пазар е във възход и започва търговия с новата реколта. Китай активно купува хлебна пшеница от Австралия и Франция. През февруари-март Франция вече може да завърши износа на пшеница. Азиатските страни обаче разбират, че може да има проблеми с времето през следващия сезон и е по-добре да си осигурят запаси от пшеница. Следователно украинската пшеница ще продължи да бъде търсена в азиатските страни“, отбелязват анализаторите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама