Удължаване на „зърненото споразумение“: кога ще започнат преговорите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През ноември споразумението бе удължено със 120 дни

Преговорите за удължаване на споразумението за износ на украинско зърно ще започнат на 20-26 февруари 2023 г, съобщи заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков, предава Ройтерс.

„Преговорите за удължаване на споразумението за зърнения коридор ще започнат след седмица и тогава ще разберем позициите на всички страни …“, каза той миналата седмица. Юрий Васков смята, че разумът ще надделее и коридорът ще бъде удължен. Според него върху Русия се оказва натиск не само за удължаване на споразумението за коридора, но и за подобряване на работата му.

„Виждаме, че врагът започва да поставя нови условия. Разбираме, че ще бъде трудно, както беше през ноември”, каза Васков.

През юли 2022 г. в резултат на преговори бяха сключени две споразумения за износ на зърно от пристанищата на Украйна: един документ беше подписан между Турция, Украйна и ООН, вторият между Турция, Русия и ООН. Споразуменията предполагат, че износът на селскостопански продукти се осъществява от пристанищата Одеса, Черноморск и Южни. Сделката беше валидна за 120 дни с възможност за удължаване. Като част от споразумението първият кораб с украинско зърно напусна пристанището на Одеса на 1 август.

В средата на ноември 2022 г. споразумението беше удължено със 120 дни. Гаранти за изпълнението на инициативата останаха ООН и Турция.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА