90% от меда в Турция е боров. Това изчисляват експерти в страната във връзка със „Световния ден на пчелите“. Боровият мед в сравнение с флоралния има по-голям букет „вкусове“, той е по-пикантен и по-здравословен. Най-вече боровият мед се събира в Турция в провинция Мугла, където има много борови гори и кедрови горички.
Турските власти планират да популяризират меда като друг експортен селскостопански продукт – домати, лешници или чай. Турция започна процеса на регистрация на боров мед с географско указание, което би трябвало да насърчи производителите да запазят автентичността на тяхното производство, включително пчелини. Освен това турците очакват, че в условията на засилено внимание към проблемите на здравето и имунитета, търсенето на такъв екологично чист и здравословен продукт само ще се увеличи.
Друг момент, към който турците ориентират производителите и за които са готови да им дадат заеми, е развитието на преработката на медовите суровини и производството на продукти с по-големи маржове и по-голям експортен компонент. Това са козметика, лекарства и сладкарската промишленост.