Турция ще насърчава износа на мед

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

90% от меда в Турция е боров. Това изчисляват експерти в страната във връзка със „Световния ден на пчелите“. Боровият мед в сравнение с флоралния има по-голям букет „вкусове“, той е по-пикантен и по-здравословен. Най-вече боровият мед се събира в Турция в провинция Мугла, където има много борови гори и кедрови горички.

Турските власти планират да популяризират меда като друг експортен селскостопански продукт –  домати, лешници или чай. Турция започна процеса на регистрация на боров мед с географско указание, което би трябвало да насърчи производителите да запазят автентичността на тяхното производство, включително пчелини. Освен това турците очакват, че в условията на засилено внимание към проблемите на здравето и имунитета, търсенето на такъв екологично чист и здравословен продукт само ще се увеличи.

Друг момент, към който турците ориентират производителите и за които са готови да им дадат заеми, е развитието на преработката на медовите суровини и производството на продукти с по-големи маржове и по-голям експортен компонент. Това са козметика, лекарства и сладкарската промишленост.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА