Цената на свинските мръвки с 11% надолу за година

Агрозона
Агрозона
4 Минути

През 2018 г. цените на едро на свинското месо се понижиха до 3,40 лв./кг, което е 11% надолу на годишна база, съобщават от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Като основна причина експертите посочват по-ниските европейски цени, докато намалението на цените у нас е по-високо отколкото средноевропейското. Индексът на конкурентоспособността при свинското месо възлиза на 0,32 през 2017 г., което е индикатор за слаби пазарни позиции на глобалния пазар. Наблюдава се по-високи нива на стойностната компонентна на индекса, който през 2017 г. е 0,37, докато производствената компонентна е 0,26, което означава, че нарастване на производството в страната расте почти с темповете на световния ръст на свинско месо.

 

Цени, лв./тон кланично тегло

  09.2018 10.2018 11.2018 12.2018* 01.2019*
 

Говеждо и телешко месо

 

4148

 

3920

 

3793

 

3900

 

4000

 

Свинско месо

 

3326

 

3367

 

3417

 

3350

 

3400

 

Пилешко месо

 

2999

 

2733

 

2845

 

2850

 

2900

 

Агнешко месо

 

10621

 

10617

 

10624

 

 

Пилешкото  месо   е   с   най-висок   индекс   на конкурентоспособност за 2017 г. – 0,45, което е близко до средните стойности в световен план. Производствената компонентна е на нива от 0,43 и показва слаб прогрес за последните 5 години. Основно подобрението в конкурентоспособността се дължи на покачването на стойностната компонентна  заради  нарасналите  цени реферирани към износните котировки. През миналата година цената на пилешкото месо достигна едно от най-високите си равнища от 2014 г. насам– 3,00 лв./кг. Причина бе добрата световна конюнктура при по-слаб натиск от държавите предлагащи пилешко на по-ниски цени.

4.20 лв./кг за кило говеждо

Изследванията на CAPA показват, че индексът на конкурентоспособността при говеждото и телешкото месо през 2017 г. е 0,23. Счита се че при нива по-ниски от 0,25 страната е неконкурентоспособна на световния пазар и зависима силно  от  вноса  на  такава  продукция. Тази стойност е най-ниска от трите изследвани групи меса и потвърждава високата зависимост на българския пазар от внос. В сравнение с 2016 г. се наблюдава  подобряване  на  конкурентните позиции на страната ни, дължащо се предимно на намаления  внос  при  слаб растеж в производството, както и на повишеното ценово равнище на българската продукция на международния пазар. Средното  равнище на  цената   на   едро   при говеждото и телешкото месо през 2018 г. е 4,20 лв./кг, което  е  над  нивото  от  предходните  две години, което донякъде стимулира местното производство.

При агнешкото месо цените на едро през 2018 г.бяха едни от най-високите около 11,30 лв./кг.

Намалява консумацията на месо

Според прогнозите на експертите от ЕК, се очаква намаление на консумацията на месо в дългосрочен план, което е провокирано от промяната в потребителския модел на поведение: предпочитания към растителните протеини, най- вече сред младите хора (вегетарианци, вегани и др.); растящи изисквания към произхода на продукцията и методите на производство; намаляване покупките на прясно месо за сметка на преработените меса.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА