Тригодишна стратегия за маркетинг ще промотира българското вино

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

За български винен бранд и присъствие на големите световни изложения настояват от бранша

Маркетинговата стратегия за достъп до пазари и реклама на българското вино  предвижда да е за срок от 3 години, като се планира и създаването на тематична работна група с представители на Министерството на туризма, Министерството на икономиката и бранша, стана ясно след среща на заместник-министрите на земеделието Тодор Джиков и Георги Събев с винения бранш.

„Намеренията ни са да бъде направен и финансов анализ, и да бъде осигурен бюджет за изпълнението й“, поясни Тодор Джиков. И припомни, че Министерството на земеделието работи по създаването на дигитална карта на България, в която ще бъдат включени обектите за винен туризъм.

Според Георги Събев пък усилията приоритетно трябва да бъдат насочени към пазари, които са били традиционни за родните производители, защото по-лесно се работи на места, на които вече страната ни е позната като винопроизводител. „България отговаря на високите европейски стандарти за производство на вино и използването на потенциала на ЕС е необходим за постигането на целите ни”, допълни още той.

Аграрният заместник-министър посочи още, че малките пазари, както и държавите, на които им предстои да се присъединят към ЕС са също с потенциал за реализация на българските винени продукти. „Търговските аташета също трябва да бъдат ангажирани, за да подпомагат както достъпа до пазарите, така и популяризирането на българските вина”, коментира още Събев.

Двамата заместник-министри коментираха, че се надяват разработването на маркетинговата стратегия да бъде продължена и от следващото ръководство на министерството, защото тя е в интерес на българските производители.

По време на срещата беше представен и анализ на азиатския пазар, изготвен от експерти от Министерството на земеделието. Данните в него показват, че в последните години износът на вино към държави като Япония, Китай, Южна Корея, Тайланд, Филипините и Индия намалява, а те са перспективни за развитие. Традиционно по-предпочитани са червените вина, а в някои от страните консумацията на вино е пряко свързана и с туризма. Според направените проучвания, световните производители също са насочили усилията си към азиатските пазари, което означава, че конкуренцията ще се засилва.

Представители на бранша считат, че усилията трябва да бъдат насочени и към пазарите на Индия и САЩ като ниша, която е добре да бъде разработена.

По време на срещата бизнесът коментира, че като проблем виждат липсата на национален винен щанд и бранд България на специализираните форуми. Според тях това е необходимо, защото по този начин ще се подпомогне разпознаваемостта на страната ни и популяризирането на родните вина. Обсъдено беше и създаването на винен сайт, който да дава пълна и обобщаваща информация за продуктите.

В рамките на срещата бе дискутирано и подписването на меморандум за сътрудничество между Министерството на земеделието и световния Музей на виното „Сите дю Вен“ (Cite du Vin) в Бордо, което да допринесе за разпознаваемостта на българското вино във Франция.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА