Три дни в Кюстендил отбелязват Празника на плодородието

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Програмата включва конкурси за най-едър плод, за най-атрактивен плод или зеленчук и най- добре аранжиран щанд

На 22 – 24-ти септември 2023 г. в центъра на град Кюстендил ще се проведе „Празник на плодородието”. Той е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил.  Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род. Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил и Институт по земеделие – Кюстендил. На специално аранжирани щандове читалища, организации и земеделски производители от района представят плодовете на своя труд.

Всяка година Институт по земеделие – Кюстендил представя богата изложба от плодове на ябълкови сортове и хибриди показали добри резултати при изпитването им. Акцента на изложбата са сортове показали през изтеклата година добра устойчивост към случили се ниски зимни температури, късни пролетни мразове или други стресови фактори. На ябълковите сортове отличили се с най-добри стопански качества, се прави кратко представяне от трибуната на площада. На разположение на посетителите са всички научни работници от Института които своевременно отговарят на зададените им въпроси.

Програмата на празника включва редица забавни и интересни конкурси за най-едър плод, за най-атрактивен плод или зеленчук и най- добре аранжиран щанд. Председател на комисията в конкурса „Плодородието на Кюстендилския край“ по традиция е директора на Институт по земеделие – Кюстендил.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements