Три чудесни алтернативи за алергичните към лактоза

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Без лактоза, без глутен, без яйца – мода или истинска непоносимост на организма ни? Все повече хора избягват голяма част от животинските продукти, както и добавените емулгатори и стабилизатори. Безмлечните диети са често срещани, а причините са много. Неоспорим факт е, че алергичните прояви и непоносимости към лактозата зачестяват, дори при най-малките. Изборът да се консумират или не млечни храни е строго индивидуален. А в последните години немлечните алтернативи стават все по достъпни. Голяма част от тях предлагат аналогични на млечните нутриенти, но не бива да се забравя, че в много се съдържа и голямо количество химия.

А ето и трите най-добри алтернативи на млякото:coconut

  • Кокосово мляко

Кокосовото мляко е източник на важни хранителни вещества, включително магнезий, фосфор, желязо и калий. Съдържанието на лауринова киселина дава на организма ни допълнителна енергия. Важно е да не прекаляваме, тъй като пълномасленото кокосово мляко има високо съдържание на калории.

  • Бадемово мляко

Бадемовото мляко е най-широко изпbademiолзваното растително мляко. То осигурява защитни антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, като те подпомагат червата и храносмилателната система, пише novini.london. Бадемовото мляко е дори по-лесно за смилане от обикновеното, тъй като има противовъзпалителни свойства. Основен му недостатък е, че често при производството му се добавя много захар и аромати.

  • Козе мляко

Козето мляко е ценен млечен продукт. Интересното е че то е препоръчвано за тези коитомляко гюм избягват кравето. Това е защото, то се смиля много по-лесно и не причинява често стомашни смущения. Наличието на лактоза също е много по-малко отколкото при кравето.

Ето и кои са веществата, които ни вредят:

Високо-фруктозен царевичен сироп: този подсладител се получава от царевично нишесте, то може да доведе до повишаване на теглото, по-високи нива на холестерол и сърдечни заболявания.

Частично хидрогенирано соево масло: соевото масло съдържа транс-мазнини, те гранясват по време на хидрогенирането и могат да причинят възпаления.

Естествени аромати: Този термин няма строго определение. Това означава, че в хранителния продукт има неизвестни добавки, които могат да бъдат получени от нездравословни източници. Хубаво е да се избягват.

Карагенан: Тази хранителна добавка може да причини храносмилателни проблеми, възпаление и язва.

Добавена захар: Единствената естествена форма на захар е тази, която идва от храни, като плодове и зеленчуци. Всички захарни сиропи, малцова захар и захарни молекули не са здравословни.

Соя: Соята, която обикновено се използва в немлечните напитки, съдържа фитоестрогени, които имитират естроген в тялото. Този проблем може да засегне предимно жените, като може да доведе до хормонален дисбаланс, както и да увеличи риска от рак на гърдата. Друг основен проблем със соята е, че над 90% от нея днес е генно модифицирана, а тези храни са свързани с много здравни проблеми, включително храносмилателни и алергични реакции. Експертите не препоръчват соевото мляко, като алтернатива на обикновеното мляко.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама