Тревога близо до Русе: Две огнища на АЧС в окръг Гюргево само за 2 дни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

В румънския окръг Гюргево, който е само на няколко километра от Русе,  има санитарно-ветеринарна тревога, след като властите съобщиха, че само за няколко дни са регистрирани две огнища на африканска чума по свинете в отделни домакинства. Случаите са докладвани в местностите Клежани и Бъняса, които се добавят към повече от 100 други активни огнища по дивите свине.

Първият случай, обявен от Ветеринарно-санитарната дирекция и безопасност на храните в Гюргево, е потвърден в община Бъняса, окръг Гюргево в лично стопанство.

„Движението на животни в зоните за защита и наблюдение е ограничено, както следва: движението и транспортирането на прасета по обществени или частни пътища е забранено, освен ако не е одобрено от местния ветеринарен орган. Тази забрана не трябва да се прилага за транзитно преминаване на свине по шосе или железопътен транспорт, ако транзитът се извършва без разтоварване или спиране; може да се предостави дерогация в случай на прасета, предназначени за клане, които идват извън предпазната зона и отиват в кланица, разположена в гореспоменатата зона, за незабавно клане. В предпазната зона домашно животно не може да влиза или излиза от животновъден обект без разрешение от местната ветеринарна служба“, съобщават още ветеринарните власти.
Драстични мерки в зоните за наблюдение

В зоната за наблюдение, подчертават от хранителната агенция в  Гюргево, нито едно домашно животно не може да влезе или напусне стопанството през първите седем дни без разрешението на местния ветеринарен орган.

В окръг Гюргево на 5 август има 2 огнища на АЧС при домашни свине, в непрофесионални стопанства (Клежани, Бъняса) и 108 случая при диви свине в 17 ловни стопанства.

„Всяко съмнение за заболяване трябва незабавно да се докладва на ветеринарния лекар, DSVSA Гюргево или местните власти. Забранява се търговията, прехвърлянето или преместването под каквато и да е форма на живи свине, месо и свински продукти от зони с ограничен достъп, в резултат на еволюцията на PPA вируса. Закупуването на прасета от неизвестни лица, без ветеринарно-здравни документи, представлява голям риск от разпространение на Африканска чума по свинете, в този случай собствениците на животните могат да бъдат санкционирани за нарушение, факт, който води до неизплащане на дължимо обезщетение, в случай на поява на заболяването“, обясниха още от санитарните власти.

Друг риск от Африканска чума по свинете в домакинството, според същия източник, е внасянето на фураж, добит от полето, и храненето му на прасетата преди препоръчания период на изчакване. „Също така се забранява храненето на прасета с остатъчна храна от собственото им домакинство или закупена от обществени хранителни обекти. Подчертаваме факта, че без подкрепата и разбирането на гражданите, особено на свиневъдите, не може да се спре появата на нови епидемии, което ще доведе до значителни икономически щети както в промишления, така и в битовия сектор. Припомняме, че африканската чума по свинете не засяга хората, няма дори и най-малък риск от заболяване за хората, но този вирус има въздействие на социално и икономическо ниво.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама