Тренд: Консумацията на зърно през следващото десетилетие ще се увеличава

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Прогнозите сочат, че ще е нужна 12% повече царевица и 10% повече пшеница

През последните 22 години консумацията на царевица се е увеличила годишно с 4-5%, докато консумацията на пшеница се е увеличила с 1,3%, коментира Дмитрий Приходко, главен икономист на Инвестиционния център на ФАО на ООН по време на международен зърнен форум.

Според експерти от ФАО и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се очаква световното потребление на основните зърнени култури да нарасне през следващите 10 години. При царевицата ще бъде 148 млн. тона, тоест през следващите 10 години потреблението на царевица ще се увеличи с 12%. Потреблението на пшеница ще се увеличи с 29 млн. тона, или 10%. При останалите зърнени култури търсенето също ще се увеличи с 10%.

Експертът отбеляза, че САЩ, Китай, Виетнам, Бразилия, Аржентина и Индия ще консумират повече царевица.

Прогнозите сочат обаче, че ЕС ще консумира по-малко зърно – очаква се годишната консумация на други зърнени култури (ечемик, овес, сорго, просо) през следващите 10 години да бъде 2,6 милиона тона годишно. Потреблението на зърнени култури също ще намалее в Австралия и Япония.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА