Традициите на Благовещение

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

 

Голям пролетен празник е Благовец. Посветен е на библейската притча как Св. Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че ще зачене и роди Божия Син, Спасителят на човечеството. Според народния фолклор на този ден всеки трябва да бъде сит и да носи желязна пара в джоба, за да има желязно здраве и пълен джоб с пари през годината. Около този ден пристигат от южните земи прелетните птици, щъркели, лястовици, кукувицата.

На празничната трапеза слагат риба и обреден хляб. За първи път през този ден се вари коприва, лапад, или киселец, за да се „прелее“ новата кръв от земята в човека.  Сутрин рано, момчета и момичета отиват в гората да берат дрян за здраве. Пеят весели, жизнерадостни песни. Всеки гледа пръв да глътне пъпка не разпъпил дрян за здраве. Закичват всяка пътна врата и кошара.

Характерен обичай в Трънско е месенето на прясна питка от млади момичета, на които предстои да се задомят. Смята се, че щом започне за пръв път да меси на Благовести хляба, животът й ще бъде сладък  и хубав. На Благовец се дупчат ушите на момиченцата. Вярва се, че на този ден продупчването е по-безболезнено и по-бързо заздравяват раните. Затова се препоръчва на този ден да се насрочват операции или други интервенции, за да заздравеят бързо и човекът скоро да оздравее. На полето се сеят пипер и сади лук, за да не люти. Мъжете засаждат нови овощни дръвчета, за да дават сладки плодове.

На този ден се почиства основно къщата и двора, събира се сметта и се пали, за да изгори всичко лошо, трупано през зимата. Момчетата прескачат огньовете, за да не ги хапят змии през лятото и да са здрави. Още в зори домакинята забърква кал и я лепва на пътната врата, за да „замаже“ очите на змията-домошарка да не вижда и не хапе обитателите на дома. Жените не шият и не режат с нож или ножица. Не се бърка в шкафове и долапи, за да не срещнат змия през годината. На някои места се думка по бакърен съд и силно се казва: „Бягайте змии и гущери, че Благовец ще ви затисне!“ Младите момичета за първи път замесват своя първи хляб, намазват го с мед и го раздават на роднини, съседи и познати за здраве през цялата година.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА