Топлото време обещава високо качество на фасула

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Въпреки свиването на площите с фасул на годишна база с около 32%, добивите на стопаните са се увеличили с около 2,4%. Задържането през последните седмици на топло и сухо време способства зреенето на зърната и повишаване на качеството им. През 2019 г. фасул е засаден на 17 647 дка, сочат данните на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Към момента прибрани са над 13 хил. дка, като събраната продукция се равнява на 1644 тона. Добитата реколта бележи увеличение с близо 28% към същия момент на 2018 г., като добивите леко са се увеличи с 2,4%, достигайки до 126 кг/дка.

За стопаните в Добричко обаче средният добив е под средните за страната. Там са получили по средно 107 кг от декар, съобщават от Областната дирекция „Земеделие“ пред БТА. Общото количество на добитата продукция се равнява на близо 565 тона фасул. Районът традиционно се нарежда сред големите производители в страната на фасул, сочен за незаменима храна с високото съдържание на растителни влакна.

В региона фасул се гледа на общо 5300 декара през 2019 г., което е намаление спрямо 2018, когато там боб е бил засят на 7600 дка. Най-добри постижения поставят през тази година производителите от района на Каварна, където от декар са събрали по 180 кг зърна.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА