Около 1 тон прибират от декар при десертните сортове грозде в Института по лозарство и винарство в Плевен. При винените сортове реколтата е малко по-ниска – между 600 и 800 кг, съобщи за Агрозона директорът на Института проф. Иван Пачев. Това е нормален добив за тази година, предвид доста високият инфекциозен фонд досега, допълни той. При прогнозите за развалянето на времето обаче това може да се отрази на качеството на някои сортове, прогнозира директорът.
Към момента се прибират десертните сортове „Болгар“, „Августин“ „Плевенски фаворит“, „Кишмиш молдовски“, безсеменните сортове и други.
Десертното грозде, добито в Института, се реализира директно на крайни потребители, като всеки желаещ може да си купи избрани сортове в сградата на ведомството. Цената на килограм е 2 лв, каза още проф. Пачев, като се прогнозира стойността да падне, но не повече от 1,50 лв.
Винените сортове също се прибират в ИЛВ. Днес прибираме „Гъмзата“, „Сторгозия“ се бере, от белите сортове се прибира „Кайлъшки мискет“, каза още проф. Иван Пачев. В избата към ИЛВ все още продават вино от реколта 2018 г. От белите вина са останали около 5-6 тона, а от червените – около 10 тона от „Сторгозия“, каза той.