Кога ще видим армии от роботи, работещи на полето? Липсата на специализирана работна ръка е гореща тема в индустрията и това, наред с други неща, тласка автоматизацията в нивите, оранжериите и овощните градини, както и в опаковките. Тази ситуация повдига въпроса доколко сме напреднали с роботите, които могат да извършват ръчна работа?
Семинари, фокусирани върху всички страни на бъдещите технологии, един от които роботиката и автоматизацията във фермата се проведоха в рамките на събитието FPC Future с водещ Джон Джайлс от Promar. Той заяви, че има нужда от подобряване на производителността в сектора, че агротехнологиите не могат да отговорят на всички предизвикателства, пред които индустрията е изправена, предаде Euromeatnews.
Смели първи стъпки
Ричард Хардън, заедно с Джон Джайлс разказват как преди седем години са решили да прегърнат автоматизацията в компанията Berry Gardens, тъй като вече са видели, че производителността и работната ръка са и ще станат по-голям проблем в бъдеще. Berry Gardens работи в тясно сътрудничество с университета Линкълн и предприема световно турне, за да проучи какво се случва в автоматизацията по света, като се фокусира върху иновациите в сектора на меките плодове.
Berry Gardens работи съвместно със Sago Robotics за разработване на проекти за събиране на плодове и прогнозиране на реколтата от ягоди. Според Ричард берачите прекарват 10-20% от времето си в ходене с тави от районите за бране до пунктовете за събиране, което струва £120 000 труд на година.
Въпреки че автономният робот Thorvald не е съвсем на етапа, в който може да бере плодове, Berry Gardens разполага с роботи в две от фермите си в Кент, където те работят през нощта, прилагайки UV-C обработка на 14 хектара плодове. Те също се използват за ранно откриване на болести и разпространение на биоконтрола, което може спести между £35 000 – £50 000 разходи за труд на година.
Премахване на плевели и контрол на тревата
Голямата печалба, според Ричард, ще бъде, когато роботът придобие уменията да събира плодовете. Той е убеден, че това ще стане възможно през следващите няколко години.
През последните 5 години екипът на Saga Robotics, разработват Thorvald, робот, който може да работи в селскостопанска среда със здравина и надеждност, необходими за търговска експлоатация. Екипът работи върху широка гама от инструменти, които трябва да бъдат разработени за Thorvald, но в момента фокусът е върху разработването на UV лечение срещу мухъл по ягоди и винено грозде.
Роботът се използва по настояще в търговски ферми в Норвегия, Обединеното кралство, Италия и САЩ, осигурявайки защита срещу брашнеста мана, като по този начин позволява на производителите да произвеждат ягоди без използване на химикали и фунгициди за защита от плесен.
В хранителната индустрия работниците са изправени пред непрекъснато повтарящи се задачи, които могат да бъдат извършени от роботи, заяви по време на събитието Пол Джон.
Обработка срещу брашнеста мана
В компанията на производителя на плодове Clockhouse в Обединеното кралство работят 10 робота, които са на терен само през нощта и прилагат UV обработка срещу брашнеста мана. В момента те обработват територия от 10 хектара, но догодина тази площ ще се увеличи на 30 хектара. Това е първият подобен опит, когато се прави в индустриален мащаб.
Пол Йохан е сигурен, че в бъдеще ще видим флоти от роботи, работещи на полето и че те ще играят важна роля в земеделието.